Balaklavas

Her finder du et bredt udvalg af balaclavaer og skimasker.

Vis filtre

Per side:

Køb Balaclava online

Hos os finder du en hel masse forskellige Balaclavaer. Balaclavaen er en beklædningsgenstand, der kommer i en række forskellige designs afhængigt af formålet med brugen til at dække ansigtet. Her kan du finde varme balaclavaer, der holder dig varm selv i den hårdeste kulde eller balaclavaer, der ånder og beskytter dig mod solens stærke stråler.


Hvad er en balaclava?

Balaclavaen er faktisk et fællesnavn for hovedbeklædning, der også tjener som beskyttelse af ansigtet. Balaclavaer kan derfor se meget forskellige ud og have meget forskellige funktioner. Formålet med at beskytte ansigtet kan også variere mellem forskellige balaclavaer.

Balaclavaens beskyttelse til ansigtet skulle oprindeligt beskytte ansigtet mod kulde. Så er de som regel strikket i uld eller akrylfiber. En anden almindelig anvendelse af beskyttelsen er som ansigtsmaske i situationer, hvor man af en eller anden grund skal være anonym. Til dette formål bruges balaclavaen som standardudstyr af blandt andet den nationale indsatsstyrke og stakitterne. Disse balaclavaer, hvis formål er at dække frem for at varme, er normalt lavet af fleece eller neopren.

En anden type anvendelsesområde, hvor der anvendes balaclavaer, er som beskyttelse mod brand og ulykker. Så har du en flammefast balaclava.

De to mest almindelige udgaver af balaclava-designet er 3-hullers balaclava, hvor hætten er heldækkende bortset fra to huller til øjnene og et til munden. Den anden er en ethuls balaclava, hvor balaclavaen har et aflangt hul foran over øjnene. Denne kan så trækkes op over næsen, så kun øjnene er synlige, og så trækkes ned under hagen for at åbne hullet over hele ansigtet.

Balaclavaen er dog ikke kun en beklædningsgenstand, der kan bruges på mange forskellige måder. Forskellige anvendelsesområder har også givet tøjet mange forskellige navne. Nogle eksempler på andre navne er skimaske, revolvermandskasket, røverhue og hjelmforing.

Hvorfor kaldes det en røverhat?

Som vi nævnte i det foregående afsnit, bruges balaclava nogle gange til at dække ansigtet. For eksempel bruger politiet balaclavaen i situationer, hvor det er vigtigt, at politiet forbliver anonymt. Eksempelvis i større indsats mod alvorlig kriminalitet. Ved at tillade politiet at være anonym mindskes politiets sårbarhed.

Men samme beklædningsgenstand kan bruges af kriminelle af samme grund, og frem for alt er den tre-huls balaclava derfor blevet kendt som en røverhat. Selvom balaclavaen er blevet brugt i forskellige former for kriminalitet, hvor gerningsmanden ønsker at skjule sit ansigt, er det hovedsageligt bankrøveri, der er blevet en typisk forbrydelse for balaclavaen. Balaclavaen er nem at få rullet op på hovedet som en hat, og så hurtigt rullet ned, når du vil skjule dit ansigt.

Men det er trist, at sådan et misbrug af tøjet skal sværte en hel produktgruppe. Derfor vælger vi i stedet at kalde balaclavaen præcis, hvad den er. En balaclava.

Balaclavas historie

Balaklava er et område på Krim-halvøen på den nordlige kyst af Sortehavet. I 1853 udbrød en krig på Krim, som vi i dag kender som Krimkrigen, og som skulle vare i tre år. På den ene side af krigen stod det franske imperium, det osmanniske rige, det britiske imperium, Sardinien og på den anden side stod det russiske imperium.

Et af krigens nøgleslag var det, der blev kendt som slaget ved Balaklava. Et slag, som siges at have kostet omkring 1300 soldater livet, og som ikke havde nogen vinder, da begge sider trak sig tilbage til deres startpositioner.

Men under krigen blev soldaterne ikke kun udsat for kampe. Om vintrene kunne det også blive ekstremt koldt, og soldaterne måtte da beskytte sig mod kulden. Briterne siges at have udviklet en ny revolutionerende hovedbeklædning, hvor de lader kasketten gå ned og dække det meste af ansigtet. Balaclavaen blev opfundet og opkaldt efter det område, hvor soldater først begyndte at bruge tøjet.

Produkter

Butik

Information